Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /mnt/www/data/mpweb/szemeskalyha/wp-includes/cache.php on line 99 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /mnt/www/data/mpweb/szemeskalyha/wp-includes/query.php on line 21 Cserépkályha - Szemeskályha -Kandalló - Tűzhely » Rólam

Mayer István, szobrászművész vagyok.

Tapolcán születtem,  s bár a családban nem volt művész, kisgyermekorom óta szobrásznak készültem.

Középiskolai tanulmányait már Budapesten végeztem, a Képzőművészeti Szakközépiskolában, innen felvételiztem a Képzőművészeti Főiskolára, ahova harmadszorra vettek fel. A kieső három év nagy részében Tapolcán, a Bauxit bányában dolgoztam csillésként. Itt keresett jövedelmemből vettem meg kővágóörsi házamat, melyet az idők során átépítettünk, műhelyt, kemencét alakítottunk ki benne.

Főiskolai tanulmányaim után hangszerkészítéssel is kísérleteztem (tekerőlant gyártás), de hamar áttértem a kályhacsempegyártásra, melyre a nyolcvanas évek elején már igény mutatkozott a Balaton felvidékre leköltöző új lakosok körében.

A kezdeti, kézi korongozású csempék készítését abbahagyva a kornak jobban megfelelő minőségű, de kinézetében a régi hagyományokat követő préselt csempéket készítem. A mai kályhák már nem az eredeti, nagy belső üreggel, hanem füstjárattal készülnek, melyek építésére a hagyományos kézi csempék nem voltak használhatóak.

Csempéimet hagyományos fatüzelésű kemencében égetem, melyben a máz egyedi színezettel ég rá a csempére.

Szeretem, ha személyre, helyre szabottan, személyes találkozón, megbeszéléseken, adott helyre tervezhetem a  kályhát.

Kályhaterveimben bármilyen egyéni igényt figyelembe veszek.

Szobrászként 2 köztéri alkotásom van, mindkettő szülővárosomban, Tapolcán a főutcán.

Az egyik egy Kossuth dombormű bronzból, a másik a város egyik régi bírájáról készült kőből, a szülőházán (mely ma bank), látható.